27 september 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

We hebben 5 zintuigen, maar hoe vaak neem je bewust waar?

Alleen als zich extremen aandienen wordt je even wakker en merk je dat er iets gebeurd.
Zoveel dingen gaan op de automatische piloot. Vaak zijn het je gedachten die zo hard tetteren dat je gewoon stopt met waarnemen. Er is blijkbaar onvoldoende wakkere capaciteit om alles gestructureerd te verwerken.

Herken je dat, je rijdt op een weg, een bekende route, en ineens besef je dat je al veel verder bent dan dat je bewust hebt waargenomen? Alsof je gewoon complete delen mist.

Of je leest een goed boek, kijkt tv… en dan vraagt iemand je iets. Goede kans dat je deze persoon niet eens hoort. Of je bent tijdens het lezen of kijken ook nog afgedwaald en hebt geen idee meer wat je hebt gelezen of gezien.

Het kost ons gewoon moeite om actief te luisteren naar onze zintuigen. Daar moet je bijna tijd voor inplannen om rust voor jezelf te nemen om even bewust waar te nemen…

Dat is het tegenovergestelde van dieren en jonge kindje. Dieren beleven de wereld alleen maar via hun zintuigelijke waarnemingen. Daarop volgen hun bewuste acties. Door de input van hun zintuigen maken ze beslissingen…

Geef jezelf af en toe een moment van rust. En focus op je zien, horen, voelen, ruiken en smaak. Wil je dit nog intenser doen? Ga dan al je zintuigen stuk voor stuk af.

Dan worden je gedachten vanzelf een beetje stiller...


Karina de Jong