30 juni 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

Angst is wel een dingetje in ons leven.

Er wordt wel eens gezegd dat angst een slechte raadgever is. Is dat ook zo?

Er zijn natuurlijk angsten die algemeen zijn, reële angsten die je terecht waarschuwen als er een dreiging ontstaat. Angst zet je systeem aan zodat je actie kunt ondernemen om te zorgen dat de situatie weer veilig voor je wordt. Een prachtig systeem die elk levend wezen in zich heeft.

Daarnaast zitten er allerlei angsten verscholen in ons systeem. Angsten die voor elk mens anders zijn, en onrealistisch kunnen zijn ten aanzien van het begrip ‘levensbedreigend’.

Waar komen deze angsten vandaan?
Angsten ontstaan door een gebeurtenis die je hele systeem heeft opgeschud. Herinner je dit invent niet bewust van dit leven, dan kun je er vanuit gaan dat de gebeurtenis in een eerder leven is geweest. Of de oorzaak is ‘veilig’ opgeborgen in je onderbewuste.

Aan de angst worden zogenaamde ‘triggers’ gekoppeld. Triggers zijn zintuigelijke waarnemingen die herinneringen oproepen die gekoppeld zijn aan de gebeurtenis waardoor het gevoel van angst weer wordt aangewakkerd.

Het kan dus zijn dat je enorm bang bent voor vallende bladeren, terwijl het voor jouw compleet onduidelijk is waarom dit zo is.

Inzicht helpt je om angsten en triggers van elkaar los te koppelen. Inzicht kun je krijgen door bv regressie/hypnotherapie, meditatie, communicatie met je onderbewuste etc. Je kunt ook denken aan therapieën waarbij je voorbij gaat aan het inzicht en de angst en trigger loskoppelt van elkaar, zoals EFT, matrix methode, EMDR.
Belangrijk is om te kijken wat bij jou past.

Zelf ben ik van de interne dialoog. Bij mij werkt het om in een ‘zen’ moment met mezelf te gaan praten over de angst en waarom dit mij belemmerd. Terwijl ik bewust praat, lijkt het wel alsof ik met iemand praat die de antwoorden geeft of stuurt.
Zo heeft ieder zijn manier…


Karina de Jong