29 januari 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

Gedachten zijn er eigenlijk altijd. Meestal stromen ze zonder dat je er echt grip op kunt krijgen. Veel gedachten komen n.a.v. prikkels die je ontvangt. Je hebt gedachten die van je zelf zijn, maar veel gedachten zijn ook na-gedachten van andermans overtuigingen.


Bewuste gedachten kunnen je helpen om zaken goed te doorgronden. Maar hoe kun je nu ‘goed denken’? De neiging is er om maar in cirkels te denken of om vast te blijven houden aan oude gedachten. Een andere neiging is om gedachten onuitgewerkt te laten zweven, waardoor ze te pas en te onpas weer aan je voorbij drijven.


De kunst is dus om af en toe eens de tijd te nemen om bewust te denken. Daag je zelf uit tijdens een gedachte die in je hoofd rond speelt. Denk hem helemaal door, ga de diepte in, ga het Socrates dialoog aan met de gedachte en kijk of deze gedachte strookt met je gevoel. Dat laatste is een goede graadmeter om te ontdekken of de gedachte jou waarheid is, opgedaan door eigen zielservaring, of dat het gedachten zijn van anderen.
Soms kun je de slaap moeilijk vatten omdat malende gedachten je wakker houden. Probeer dan even tot rust te komen door alleen te observeren. Mindfull voelen, horen, zien, ruiken, proeven, focussen op je ademhaling. Dan krijgen je gedachten even tijd om te landen. Wat is daarna het eerste wat er in je opkomt?


Ga deze gedachte met je volle aandacht uitwerken. Waarom denk je dit nu? Wat is de oorsprong? Wat kun je hiermee? Heb je hierover vragen, zo ja stel deze dan. Wat voor gevoel krijg je bij deze gedachte? Zijn er oplossingen of inzichten die deze gedachte met zich meebrengen? En ga zo maar verder. Op deze wijze ben je nuttig en vooral bewust bezig en zal je merken dat dit je rust geeft.


Alle onafgewerkte gedachten blijven op de achtergrond in je systeem zitten. Het is net als met je werk, alle onafgemaakte zaken blijven op je schouders drukken als last. Opruimen en afronden geeft daadwerkelijk lucht en ruimte voor nieuwe dingen!


Karina de Jong