17 juni 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

Iedereen gelabeld met bv HSP?

Steeds vaker hoor je mensen praten over HSP (overgevoeligheid voor prikkels). Nu zullen sommige mensen zeggen dat dit weer een 'trend' is. Net als adhd, autisme etc...

Het klopt dat we als maatschappij snel geneigd zijn om mensen te classificeren. Het is makkelijk en overzichtelijk om in te schatten welke 'kenmerken' iemand heeft. Dus een sticker is zo geplakt!

Anderen mensen hebben juist weer moeite met hokjes en labels. Maar wees eerlijk, het is soms ook gewoon fijn, handig en zelfs grappig om te kijken 'wie je bent'. We doen het dan ook graag bij onszelf...

Want hoe leuk en informatief is het om een testje te doen... ben ik HSP? Kom ik in oorsprong van de Pleiaden of ben ik meer een Sirius mens? Onder welke Maya zegel ben ik geboren? Wat is mijn totemdier? En een sticker geeft je soms ook een 'legitieme escape'... (te moe, te overprikkeld voor dat feestje... )

Kortom, het stickeren en plakken doen we zowel bij anderen als bij onszelf.

Elke keer kom ik er weer achter dat NIETS zwart of wit is. Alles is vanaf verschillende perspectieven te benaderen. Hoe fijn zou het zijn om daar, voor jezelf, vaker de tijd voor te nemen.

Als je in een oordeel schiet, kijk even naar andere 'grijze' mogelijkheden.


Karina de Jong