16 juli 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

Contact en verbinding met mens en hond.

Laatst gaf ik een cursus 'communiceren met dieren'. Een van de cursisten had een enorme angst voor honden. Een bijt-incident van 20 jaar oud maakte dat ze nog dagelijks met een grote boog om grote honden heen liep om eventuele confrontatie met hapgrage bekken vol enge tanden te voorkomen...

En daar stond onze Saar, coachingshond, die ik juist inzet om hondenangst te verminderen, met 'een bek vol tanden' omdat ze moeilijk kon begrijpen waarom de cursist haar op een zijspoor zette.

Om een beetje te prikkelen nodigde ik de cursist uit om juist met Saar contact te gaan leggen... Prachtig hoe die twee telepathisch op elkaar reageerden. De een nog steeds vol angst en de ander vol verlangen...

De tweede cursusdag begon. We zaten achter in de tuin. De deur naar de tuin dicht zodat Saar bij huis bleef. Maar ineens stond Saar toch in de tuin! Ze had een sluiproute gevonden.

Ik observeerde de reactie van de cursist en vroeg aan haar hoe het ging. Tot mijn verbazing zei ze: "het gaat eigenlijk wel, Saar is rustig. Dus het is oké!". Wauw, wat een mooi moment!

Een paar momenten later komt Saar heel rustig naar haar toe. Op een afstand van een halve meter blijft Saar staan. Ze draait haar kop weg en biedt haar nek aan. Weer een wauw moment! De cursist twijfelt even, maar pakt dan toch het aanbod aan van Saar en ze aait haar in haar nek... De derde wauw voelde ik door mij heen gaan!

Aan het einde van de tweede cursusdag lag Saar heerlijk te slapen tegen de benen van juist deze ene cursist. Of haar angst nu voor altijd weg is? Geen idee, maar het ijs is in ieder geval gebroken!


Karina de Jong