11 januari 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

Maskers en rollen.
In het jonge leven van een kind gebeuren er altijd dingen waar het kind geen invloed op heeft. Externe invloeden kunnen er voor zorgen dat het kind een masker op gaat zetten of een rol aanleert om zich staande te houden in een situatie. Gebeurtenissen kunnen bv zijn dat het kind onvoldoende gezien of gehoord is. Dat de ouders het te druk hadden of er was bv sprake van onveiligheid, verwarring, structuurloosheid en noem maar op.


De meest bekende rollen zijn de dader- en slachtofferrol. Deze rollen hebben een sterke wisselwerking op elkaar. Iemand die in een slachtofferrol zit kan dadergedrag bij een ander uit lokken en andersom. Allemaal onbewuste processen... Tijdens mijn werk bij de politie heb ik dit o.a. in zedenzaken binnen een relatie gezien. Ik heb 'daders' in verhoor gehad die van zichzelf moeilijk konden geloven dat ze de grenzen van hun partner hadden overschreden en 'slachtoffers' die zich tijdens het rechercheproces meer bewust werden van hun eigen gedrag en invloed op de gebeurtenis.

Het is tijd om bewust te worden van jezelf en uit overlevingsrollen te stappen om echt bij jezelf te komen. We spreken gewoon af dat vanaf nu er open en eerlijk met elkaar gecommuniceerd mag worden. Iedereen mag er zijn. Dit geldt voor jong en oud. Een kind is net zo belangrijk als een oudere.

Neem verantwoording voor je eigen leven. Laat je pure en liefdevolle ziel aan de buitenwereld zien. NIEMAND is verantwoordelijk voor jouw geluk. Alleen jijzelf hebt invloed op je eigen gedachten en gevoelens. Alleen jij hebt invloed op je eigen acties en keuzes. Als je hier bewust van wordt dan ben je minder afhankelijk van de waardering van anderen. Alles begint bij jezelf! Mindfull zijn helpt absoluut om uit rollen te stappen en je bewust te worden van actie en reactie, en daarmee jouw invloed op de buitenwereld.
Leg je focus op de dingen die je waardeert en je zult merken dat het geven van energie/aandacht iets kan laten groeien!


Karina de Jong