31 december 2017 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

Je hebt twee categorieën angst bij dieren t.a.v. vuurwerk. Het eerste dier is onrustig en krijgt een onprettig gevoel bij vuurwerk. 

De tweede categorie dieren ervaart complete paniek bij vuurwerk. Het eerste gedrag is ‘normaal’. Er is iets anders dan anders, en hierop volgt een reactie. De tweede categorie, de paniek, ontstaat door een ervaring die als traumatisch is opgeslagen in het brein. Dit trauma wordt aangewakkerd door triggers, in dit geval allerlei geluiden die in verband staan met vuurwerk. 

De laatste categorie dieren, die last hebben van een trauma, kun je het best gelegenheid geven zich terug te trekken op een voor hun zo prettig mogelijke locatie waarbij de triggers zo min mogelijk te horen en te zien zijn. Je kunt dit bv ook doen door de muziek een tikkie harder te zetten, gordijnen dicht, of een hol creëren. Zorgen dat ze aan de lijn zijn als ze naar buiten moeten en indien mogelijk de angst energie er even flink uit laten rennen. Belangrijk is om zelf in gedrag neutraal te blijven. Je hoeft er niets van te vinden. Dus voorkom troosten, zielig vinden, het dier totaal negeren of boos worden.

De eerste categorie dieren, die onrustig worden van de knallen, kun je helpen door te doen alsof vuurwerk helemaal normaal is. Deze dieren zijn hypergevoelig voor de signalen van de omgeving en hun verzorgers. Dus hoe rustiger jij je van binnen (emotioneel en denken) voelt en van buiten gedraagt, hoe kalmer zij worden. Jij bent hun voorbeeld die aangeeft hoe je met de situatie om moet gaan. Je kunt vaak ook nog afleiding inzetten. Bv een spel, beweging of extra lekker eten. Laat merken dat alles helemaal prima is zoals het is, dat alles veilig is en dat jij alles onder controle hebt. Dat zal hun steunen bij het accepteren van vuurwerk.

Bij de dieren die in hun trauma zitten werkt afleiding niet meer. Zij zitten in hun ‘overlevingsstand’ en willen alleen maar weg… Mocht je besluiten over te gaan tot ‘kalmerende middelen’ denk hier dan goed over na. Als je namelijk in je angst op de vlucht bent en je lijf wordt gedrogeerd, dan kan het zijn dat de paniek alleen maar groter wordt. Kies dus bewust, denk na over de persoonlijke effecten voor jouw dier.


Karina de Jong