28 april 2018 geplaatst op https://www.facebook.com/jongspirit.nl/ Auteur: Karina de Jong

De oversteek

Ik reed in de 'groene zone' van de ring in Apeldoorn tot ineens iedereen abrupt tot stilstand kwam. Verbaasd hierover vroeg ik me af wat er aan de hand was.

Ineens zag ik een moeder eend op de stoeprand klimmen. Achter haar kluiterde stuk voor stuk kleine donzige eendenkuikentjes op de rand. Soms kukkelde ze er weer af, maar ze bleven standvastig.

Moeders nam de tijd om de wachten tot haar kroost allemaal op hoogte was en waggelde daarna rustig verder richting het water gelegen in het park vlakbij.

Geweldig, hoe mensen hier adequaat en gelukkig tolerant op reageerden.

Nieuwsgierig als ik ben, vroeg ik mij af of de eend zich enigszins bewust was van de enorm gevaarlijke onderneming die ze had overleefd met haar kleintjes. Ze stak een weg over die druk is. Waar rijen auto's over heen knallen, de hele dag door. Oke, het is geen Amsterdam, maar toch!

Ik nam even de tijd om op haar af te stemmen en ik voelde alleen haar intense drang om naar het water te gaan. Ze wist welke route dit was en die heeft ze genomen. Zonder overwegingen, zonder te denken aan gevaar. Gewoon omdat de interne drive sterker was dan al het anderen. (en dieren hun hersenen anders werken dan die van ons)

Het instinct van dieren in het wild met betrekking tot voortplanting, verdediging van de kroost en eten is zo sterk, dat veel dieren daar gewoon voor gaan. No matter what...

Gelukkig zijn er heel veel mensen die hier rekening mee houden! Dank jullie wel!


Karina de Jong